Rädda data vid strömavbrott

Vi som jobbar med datorer gillar inte strömavbrott! Det spelar ingen roll om det handlar om programmering, webbdesign eller SEO. Går strömmen oväntat så är allt jobb vi gjort borta och det är i stort sett omöjligt att återskapa det som gått förlorat. Man får börja om från början helt enkelt. 

Det kanske är okej om man har skrivit en kort text, men är man mitt i ett projekt kan det få ganska stora konsekvenser. Alltså måste vi skydda oss mot detta och här får du tips på hur du kan rädda data vid strömavbrott. 

Före, under och efter

Du kan förbereda dig långt innan strömmen går. Det finns flera olika saker som gör att du undviker dataförluster:

  • Skaffa en UPS (Uninterruptible Power Supply) - En kraftförsörjning som håller igång datorn en stund efter strömmen gått. Det ger dig tid att spara och stänga ner på rätt sätt. 
  • Spara ofta - Detta knep är nog det enklaste och gör att förlust av data minimeras. De flesta program har också en funktion som autosparar det du jobbar med. 
  • Använd molntjänster - Då gör det inget om hela hårddiskar kraschar. Allt är sparat online.

Ring sedan en lokal elektriker som kan komma och avhjälpa problemet. Du hittar lokala elektriker i Växjö, Stockholm, Boden och i princip alla samhällen i Sverige. Det gäller dock bara om avbrottet endast är hos dig och ditt företag. Är strömavbrottet större bör du istället ringa din elleverantör.  

Efter du fått strömmen tillbaka ser du över det du jobbade med när strömmen gick för att säkerställa att du inte förlorat något. Skulle du ha tappat mängder av data går det att återskapa delar av det, men det är en svår och lång process. 

5 Nov 2021